tisdag 18 augusti 2009

Ja se skogsägare kan då förstöra










för oss sommarstugegäster. Varje år är det nånting runt om stugan som förändras så det blir en märkbar känsla för oss som bara bor där periodvis så att säga. Men vår första sommar för snart tjugo år sedan fick vi faktiskt en riktig äkta bonde och hans hustru till vänner på en av våra skogspromenader. Denne man har varit bonde på bygden i hela sitt liv, och hans far och farfar och farfarsfar oxå, och ännu fler generationer bakåt i hans familjeträd. Det är fascinerande att lyssna till dessa människors kunskaper för oss stockholmare. Även om jag tillbringat alla mina somrar hos morfar på Öland med liten gård, och stor smedja, för han var nämligen bysmed i Stenåsa på södra Öland. Känd vida omkring för sin förmåga att sko ilskna och svårskodda hästar.
Men tillbaka till bonden Karl-Erik och hans hustru Inga, som bjöd oss på middag ibland och på eftermiddagskaffe i lusthuset uppe på kullen. Vid ett sånt tillfälle beklagade vi oss över att all denna skogsavverkning ägde rum ända in på vår husknut. Det gick inte att gå i den skogen mer och inte den på andra sidan och inte den bakom o.s.v.
Han tittade godmodigt på oss med sina snälla bruna ögon och sa lugnt och stilla "att det är just det som kan vara ett problem ibland att stockholmarna tror att skogsägarna har skogen för deras skogspromenader". "men det är ju faktiskt vårt levebröd och vårt ansvar att se till att Sveriges skogar sköts ordentligt och förnyas när så ska ske." Men han höll med om att många avverkare lämnade skogens rester på ett alltför vårdslöst och förfulande sätt. Förklaringen till det är dyra hyrpengar för maskin och förare och att ingen längre går i skogen och städar efter avverkningen. Ingen tar ej heller hem vissa rester till ved vid egna härden eftersom även dagens bönder bor modernt med oljepanna eller eluppvärming.
Ja här kommer en bild från fjolåret när de tog alla höga vackra tallar som gav oss svalka vid värmeböljor. Man ser hur träden faller i bakgrunden, och en bild före och efter hoppas jag få med här. Nu gassar solen fritt på Lillstugans plåttak så våra nattgäster svettas. Men det är ju sommar. och vi har ju dusch och vattenslang. Kram till er alla som orkar läsa. mystra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar